Уеб дизайнът и онлайн магазините

Иван Статев

Иван Статев

Уеб Разработчик & Дизайнер

Какви грешки трябва да избягвате при уеб дизайна на Вашия онлайн магазин?

За всички собственици на онлайн магазини, уеб дизайнът е ключов елемент в конвертирането на потребители в клиенти.

Но понякога графичните дизайнери могат да попаднат в един познат капан – ще направите корекция на цвета тук, може би ще размените някои бутони там и преди да се усетите, Вашата внимателно избрана тема на сайта изглежда хаотична и разхвърляна.

“Еееее, какво се обърка сега?”

И след като пояснихме, че това е нормално и често срещано, нека преминем и през най-масовите грешки, които може да се отнасят и до Вашия сайт.

1. Неправилно използване на празните пространства в сайта

Празните пространства или така наречените “Бели пространства” са отрицателните пространства между всички графични елементи на страницата/ите.

Най-често се среща дизайнът на сайта да не е съобразен с необходимото празно (бяло) пространство, а повярвайте той се нуждае от такова!

Ето и пример за такъв случай:

poor-website-design-2022

… Чак е дразнещо, нали?


Другият вариант е, когато е надвишен допустимият лимит на празното пространство, т.е. страницата на сайта е прекалено празна и потребителят се чувства некомфортно посещавайки го.

2. Включване на прекалено много интерактивни елементи (motion elements)

Да си представим следния сценарий:

– Вие сте изградили свеж и иновативен дизайн на Вашия бранд (лого, реклами и т.н.), възползвате се от платени реклами, развивате социалните си мрежи и общо взето всичко е тип-топ.


И вече имате трафик към сайта Ви, но Вие сте искали да имате много от “готините джиджавки” (бутони, анимирани текстове и т.н.) и изведнъж клиентите Ви се озовават на една страница, която мига и свети отвсякъде в различни цветове, ииии общо взето всякаш са в Слънчев бряг преди 10-тина години.

С две думи, не прекалявайте с “интерактивните” елементи.

3. Снимки с различен цвят от Вашата основна палитра на сайта

Добре, вече нагласихме бутоните, белите пространства, цветовете на темата, текстовете и заглавията. Би трябвало да сме готови нали?

Да, ама не!

Много честа грешка е, когато хората не отделят внимание на снимките, които качват в сайта си. Изключително важно е размерът и цветът на снимките да бъдат съобразени с вече изградения дизайн на сайта Ви.

За да избегнете тази грешка, вземете предвид цвета, когато избирате изображенията си. Доста популярни сайтове за изображения Ви позволяват да търсите по шестнадесетичен (hex) код, за да разглеждате само снимки в този цвят.

4. Погрешно оразмеряване на изображенията в сайта

Тук ще обърнем внимание на най-често допусканата грешка, а именно качването на снимки с различен размер от слота за изображението. Препоръчително е да изрежете изображението си до точните размери, преди да качите снимката на сайта.

Използването на редактор за изображенията е задължително, тъй като автоматичното оразмеряване , което платформата на сайта предлага, няма да се справи така, както Вие бихте могли да го редактирате.
Освен това, автоматичното изрязване няма да Ви даде пълен контрол върху редакцията на изображението, което от своя страна ще доведе до нежелана промяна в изгледа на снимката.

5. Неправилна и прекомерна употреба на шрифтове

И последно, но не и по важност, са именно шрифтовете използвани на сайта Ви.

Четливостта на текстовете е ключова част от начина, по който ще Ви възприемат посетителите на сайта.

Най-често шрифтовете, които Ви се струват най-скучни и моногамни, са практически по-подходящия вариант, тъй като с нетрадиционните шрифтове четливостта е по-малка.

Затова препоръчваме използването на обикновен шрифт като “Roboto“, “Sans-serif“, “Montserrat” и т.н. за основен и някой по-интересен шрифт за местата, където искате да акцентирате и да привлечете вниманието на потребителя.

Най-удобно би било да експериментирате с различните шрифтове, докато откриете подходящия баланс за сайта Ви.

Това бяха 5-те най-чести грешки, допускани в уеб дизайна на повечето онлайн магазини. А сега преминете отново през статията и приложете наученото на Вашият сайт.

Можете да разгледате и другите ни статии в сайта ни.

Благодарим за вниманието!

Препоръчано за Вас:

New Era Bulgaria

Този уебсайт използва "бисквитки", за да осигури най-доброто качество на посетителите.

Изготвяне На Стратегия

Всеки бизнес се нуждае от дългосрочна маркетинг стратегия, която да следва. Макро целта определя посоката на стратегията, а микро целите подпомагат нейното изпълнение

Ще анализираме аудиторията и целите Ви , както в краткосрочен, така и дългосрочен план. Изграждаме и развиваме ефективна маркетинг стратегия, която ще повиши броя на клиентите, подсилвайки лоялността на настоящите такива.

Дългосрочната стратегия служи за определяне на нуждите на потребителите и покупателните им навици. Изгражда се план, целящ постигането на дългосрочните Ви цели посредством съвкупност от кампании с по-продължителен срок. 

 

Ще използваме данните и характеристиките на таргет аудиторията, с която ще споделяме в последствие Вашето съобщение през работещите за групата канали за въздействие. Целтие са краткосрочни и за конкретна кампания.

Тик Ток Маркетинг

Иновативният подход да спечелиш в бъдещето. Иновациите те спасяват от изчезване.

Социалните мрежи изискват индивидуален подход. Най-новата тенденция сред потребителското поведение е именно все повече и повече гледане на кратко видео съдържание.

Тик Ток е платформа за забавление, която може да донесе на бизнеса много ползи, ако се използва правилно. Както самите служители на Тик Ток казват за бизнеса, правете нормални Тик Ток видеа, а не реклами и ще успеете да извлечете дивиденти.

Поведението на бизнеса трябва да бъде съобразено с предпочитанията на потребителите в платформата. В противен случай, никой няма да обърне внимание на посланието, което се опитвате да споделите.


Ние следим всички тенденции и знаем как да създадем видеа, които да представят бизнеса Ви по перфектния начин.

Ако искате да имате успешно присъствие в Тик Ток и да достигате по органичен път до хиляди хора, пишете ни.

Разработване На Уеб Сайт

Твоята интерактивна визитка - твоят уеб сайт. Всеки бизнес заслужава модерен уеб сайт.

Вярваме, че всеки модерен бизнес заслужава добро дигитално присъствие. Една от първите и основни стъпки към постигането на това е изграждането на уеб сайт, който отговаря на всички нужди на бизнеса и неговите клиенти.
Сайтът е мястото, в което посетителите се превръщат в клиенти. Освен функционалностите, които правят преживяването на потребителите приятно, трябва уеб сайтът да бъде съобразен с всички тенденции в уеб дизайна.
Отговаряйки на тенденциите и нуждите на потребителите с уникален дизайн и функционалности, ние успяваме да превърнем Вашия уеб сайт в мощен инструмент за конвертиране на трафик в реални продажби.

Най-важното нещо за нас е да бъдем индивидуални към всеки проект. След консултация с нашия уеб разработчик Иван ние можем да Ви предложим ефективни решения, които да приложим.
Ние ще създадем възможно най-доброто решение за Вашите нужди, като следваме съответните стъпки:

 • Консултация 
 • Заедно попълваме бриф, който ни дава насоки относно дизайна и функциите на сайта.
 • Създаваме дизайна за Вашия сайт.
 • Създаваме структурата и функционалностите.
 • Подреждаме всичко на едно място и стартираме сайта.

Бизнес Консултиране

Прилагаме изпробвани методи за скалиране на бизнеса. Открий и разреши проблемите в твоя бизнес.

Основната идея при създаването на New Era беше именно възможността да помагаме на бизнеса да се развива. Всички дигитални услуги, които предлагаме са част от инструментите за постигането на тази идея.

За всеки бизнес има, както онлайн, така и офлайн фактори, които влияят върху успеха му. Нашият безценен опит ни е дал възможност да се докоснем до много различни бизнеси, което ни е изградило по-всеобхватна гледна точка.

Забелязали сме и работещите, и неработещите модели, които се прилагат.

Вярваме, че можем да дадем правилните насоки и съвети, от които всеки бизнес има нужда, ако иска да бъде иновативен и да скалира постоянно. 

Насочваме се към всеки наш партньор по индивидуален начин и това е моделът, който работи най-успешно.

Обичаме да променяме средата, която ни заобикаля и ще направим всичко възможно да приложим това и във Вашия бизнес.

Рекламни Кампании В Google И Facebook

Pay-Per-Click. Увеличаваме продажбите и достигаме до нови потенциални клиенти. Реклама в най-използваните платформи и техните мрежи.

PPC кампаниите позволят да достигнем до голяма аудитория и да предадем нашето съобщение по възможно най-добрия начин.
Функционалностите на платформите, заедно с нашия опит ни позволяват да рекламираме различни послания на различните таргет групи. Различна кампания за всяка стъпка от потребителската пътека. 

Рекламните мрежи на Facebook и Google определено са с много по-висока ефективност от традиционните такива – радио, телевизия и др. В днешно време все по-голяма част от решенията за покупка се взимат в дигиталната среда и това прави платформите перфектно място за рекламиране. 

Ние ще Ви помогнем да превърнем тези добри практики в печеливши инструменти за Вашия бизнес, като следваме съответните стъпки:

 • Анализираме пазарната ниша и Вашия бизнес.
 • Изготвяме стратегия за рекламното позициониране – къде, как и кога да се показваме пред потенциалните ни клиенти.
 • Създаваме рекламни послания за всяка стъпка от потребителската пътека.
 • Създаваме рекламните кампании и поставяме началото на нещо голямо.
 • Анализираме, подобряваме и продължаваме.

Маркетинг В Социалните Мрежи

Изгради лоялна аудитория и утвърди своя бранд в най-използваните социални мрежи.

Социалните мрежи са инструментът, от който всеки бизнес има нужда, ако иска да изгражда стойностни отношения със своята аудитория. 

Имаме възможност да изградим връзката между бизнес и потребител. Модерният бранд вече не трябва да бъде просто бизнес, а приятел на клиентите.

Ние изготвяме целия процес по комуникацията с Вашата аудитория, като следваме следните стъпки:

 • Изготвяме стратегия за съдържанието, което ще създаваме.
 • Създаваме съдържание, което да отговаря на нуждите на Вашата потенциална аудитория.
 • Комуникараме с нея посредством всички актуални методи в социалните мрежи.
 • Анализираме, подобряваме и продължаваме.

Препоръчваме да се използват най-актуалните и най-подходящ социални мрежи за нуждите на Вашия бизнес.

Ако искаш социалните мрежи да бъдат мощен инструмент за твоя бизнес, свържи се с нас и ние ще ти помогнем.

Call Now Button